úterý 1. března 2011

Poznej park

Jaro ještě stále není ve své plné síle, ale v Doupěti už se nám po něm stýská. Dnes zveme na procházku, pro Vás zatím neznámým, parkem. Rozloha celého parku je dvacet a půl hektaru, je dost rozsáhlý na filozofickou rozmluvu, natož na drobné jarní rozjímání.

Novodobá proměna parku je úchvatná a s původním lesem nemá už mnoho společného. Přerované se scházeli přímo uprostřed lesa, z lesa se různými klikatými cestami stala zahrada. A protože Češi rádi jídlo a pivo, zmíním se i o první restauraci. Tu vlastnil sládek, jehož křestní jméno už minulý víkend v Doupěti zaznělo. Úplně první kosmetické úpravy proběhly už v 19. století  pod taktovkou známého zahradního architekta, který v té době zastával post ředitele pražských parků. Zkrášloval také parky zámecké a soukromé, například lesní park v Kokoříně nebo zahradu Baťovy vily.
Tento anglický park s prvky francouzského parku, kterým se právě teď procházíme, je ve svém městě nejstarší a také nejrozlehlejší. Vždyť v roce 2004 slavil svých 100 let. Patří k tzv. přírodně krajinářským parkům v ČR. Kdysi v něm pávi zdravili pěší svými okatými ocasními pery a pronikavým křikem, dnes je však v parku už neuvidíte. Psi návštěvníků je zahnali. Kdo ví, možná před nimi našli azyl v nedaleké ornitologické stanici...


Dnešní cestovatelská hádanka by měla být jednoduchá. Avšak uvidíme, zda budeme stačit na hádanky složitější.

1. Nouzová nápověda: neznámý park se nachází ve městě, které leží ve střední části Moravy.
2. Nouzová nápověda: neznámý park má jméno jako jedno z českých mužských jmen na M.


Jedná se o park Michalov v Přerově. 


2 komentáře: