pondělí 7. února 2011

Nultá lekce francouzštiny

Bonjour, mes amis, bonjour vám všem!

Vítejte na seznamovací lekci francouzštiny! Pomocí článků, které budou vycházet jednou až dvakrát týdně se spolu pokusíme zdokonalit v jazyce francouzském. Přitom jistě objevíme rozličné zajímavosti. Řekneme si, proč mají Francouzi blonďaté pivo nebo jak jíst šneky.
Mám spoustu plánů (v současné chvíli i energie), které bych vám ráda představila. Doufám, že se zúčastníte a jednou vám to k něčemu bude.
Na začátek vám odpovím na otázky, které by stejně brzo padly. Berte to jako malé FAQ (často kladené otázky).


1. Kdo může pobírat bezplatné a jedinečné lekce francouzštiny?
Úplně každý, kdo viděl francouzštinu aspoň z rychlíku nebo má na to dost silný žaludek. Nemusíte se stydět, nejsem učitelka a slibuju, že vás nebudu mlátit pravítkem, píchat kružítkem nebo po vás házet křídu. Jsem tady proto, abych sobě a hlavně vám pomohla. (Sobě pomáhám tím, že si to cvičím k maturitě.)


2. Jsi kvalifikovaný „učitel“?
Ne, jsem jen nadšený student čtvrtého ročníku gymnázia. Francouzština je moje zábava a chtěla bych, aby byla i vaší. Školy vesměs neposkytují dobré zázemí pro výuku cizích jazyků a mnohé to spíš odradí, než aby své studenty navnadily. Tak to místo nich udělám já! :)

3. Jak si to vlastně představuješ?
Úplně jednoduše. Pro Kitt a Krizu jsem si připravila takový návrh, kterého se hodlám držet. Tabulka popisuje období jednoho měsíce, není však vyloučené, že v období maturit se intervaly zvětší. Také nehodlám dodržovat přesný řád „první týden Obrázky, druhý Čtení atd.“. Každá lekce bude překvapení. :)





Obsah jednotlivých činností:



Diskuze: Jedna až pět otázek týkající se jednoho tématu.
V čem spočívá váš přínos? Vyberete si libovolnou otázku/otázky a do komentářů na ni/ně odpovíte. Já se na ni pokusím reagovat. A tak to půjde pořád dokola, dokud se nezhádáme do jedné kulaté krychličky. :)

Obrázky: Vzhledem k tomu, že na státní maturitě jsou popisy obrázků a mnoho lidí, ač umí mluvit, nikdy neví, co říct, rozhodla jsem se i toto zapojit do našich hodin. Součástí takové hodiny budou jak jinak dva obrázky a malé strategie, co říkat a čemu se naopak vyhnout.
Co to znamená pro vás? Vyberete si libovolný obrázek, který popíšete a ke konci srovnáte s tím druhým. Nebo jenom popíšete, či jenom srovnáte. Já u nebudu stát s bičem. ;)

Písemný projev: V zadání by byly tři náměty týkající se jednoho tématu, u nich požadovaný slohový útvar (třeba dopis kamarádce, kterém ji požádáte, aby vám vrátila knihu), který bych v pár větách definovala, a rozsah (od 50 do 200 slov). Tyto práce by se rovněž vkládaly do komentářů. Kdo by se moc styděl, může poslat mailem. Já se vám budu pokoušet opravovat chyby.

Práce s textem a hrátky: Sem se dá zahrnout úplně všechno. Křížovky, články, po jimiž by byli otázky, malé překlady, gramatické chytáky, vtípky atd. Bude to takové odlehčení, fantazii se meze nekladou!

Občas se mihne nějaká jednoduchá překladatelská soutěž, ve které můžete získat víc než prestiž. ;) Budou probíhat mimo lekce a jejich délka bude vždy delší.

4. Kde budeš brát témata a materiály?
Všude možně. Jsem liška školou povinná, to znamená, že jsem povinná i papíry s různými cvičeními, gramatikou, články a atd. Odebírám také časopis Amitié (který je na počtení nic moc, ale pro tyto účely se bude hodit) a mám asi tři učebnice francouzštiny. Rozhodně se nebojte, že mi dojdou náměty. To ovšem neznamená, že vy se svou troškou do mlýna přispět nemůžete. Na svém mailu uvítám vše, co by s nám mohlo hodit. ;)Témata budu brát podle svého seznamu maturitních tezí, jen trochu podrobněji. :)

5. Věnuješ se francouzštině ještě někde jinde?
Ano, založila jsem pro to blog, který je teď v rozpuku síly a mládí. Jeho hlavním obsahem bude spíš gramatika a takové ty pitomosti určené k samostudiu. Nejspíš budu používat tento odkazový obrázek v případě, že na blogu bude něco, co by vám mohlo pomoct s daným tématem.Také docházím na kurzy, které se věnují přípravě na certifikát DELF.

6. Můžu činnost této rubriky nějak ovlivnit?
Jasně, posílej své náměty, vytvoř si hodinu podle sebe, prostě cokoliv! Jsem pro každou špatnost! :)

7. Pořád tady něco mluvíš o mailu. Kam ti tedy můžeme psát?
Můj hlavní e-mail je Uzovecka@seznam.cz. Málokdy se stane, že bych neodpověděla do několika hodin.

8. A co ti, co se francouzštinu nikdy neučili, přesto by rádi začali?
O tom jsem také přemýšlela, ale v současné době nejsem schopná vymyslet další hodiny šité na míru úplným začátečníkům. Chce to mít aspoň malé základy.


Ufff... Tímto jsem vás zahltila velkým množstvím informací a sebe už úplně vyčerpala. Do komentářů se můžete k mé představě vyjádřit a pěkně ji zkritizovat. :)

Děkuji všem, kteří došli až sem, za pozornost a přeji pěkný den/noc.

5 komentářů:

  1. Má francouzština je postavena na filmu Moulin rouge a na jedné písniče od Madonny- prohodí tam "Ž sví desolé." Takže kolem a kolem, tuhle rubriku budu pozorovat z povzdálí. Ale i tenhle článek mě vědomostně posunul dál- konečně vím, co znamená zkratka FAQ!

    OdpovědětVymazat
  2. Ach malé základy a já se těšila, že se něčemu co se mi líbí přiučím.. Nu nevadí :-) Ale je to vskutku skvělý nápad ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Babe doufá, že v se brzy dostaneme dál, než jsme ve škole :D

    OdpovědětVymazat
  4. Uajii, z Moulin Rouge si pamatuju akorát "Voulez vous coucher avec moi?". Ráda jsem tě obohatila o novou zkratku, když už ne o příslib francouzštiny.

    eL, zatím mě nenapadlo, jak začít s úplnými začátečníky, ale není vyloučené, že to v budoucnu nebude. ;)

    Babe, záleží jen na tobě a tvém nadšení. :D

    OdpovědětVymazat
  5. To je skvělé! Bohužel se ale francouzky neučím..Udělejte něco podobného i pro angličtináře nebo němčináře :) prosím prosím pěkně prosím :) :)

    OdpovědětVymazat