pátek 18. února 2011

Benátská sezóna podruhé

Minule jste dostali možnost napsat drabble na téma benátského karnevalu, povinná slova byla: TMA, LARVA a JABLKO. Zároveň jste se mohli pokusit zmínit tajnou zajímavost. Své dílo nám poslal Vojta, který psal o benediktinském klášteře Sv. Zachariáše.

1) Drabble:
Svatý Zachariáš otevřel své brány a nechal mezi své gotické stěny vplout karneval plný smíchu, radosti, opojení. Tma starého kláštera se rozpustila v barvách. Benediktinky, které do té doby klečely před křížem, si nasadily barevné masky a svá těla ozdobily ptačími pery a perlami. Tančily pak s mladými cizinci při měsíčním svitu a všichni se radovali opojeni vínem a vášní. Topili se v karnevalové hudbě do té doby, dokud nezjistili, že každé jablko v sobě skrývá červa. Kvůli té larvě se musely benediktinky rozloučit s karnevalovými hosty a opět usedly před kříž. Modlily se, aby je jejich hosté znovu navštívili.

2) A jakou tajnou pamětihodnost jsme tedy měly na mysli my? Skryla se nejen mezi kanály, ale také v čase, neboť byla pouze dočasná. Šlo o takzvaná Křídla benátek, velkou skulpturu z foukaného Muránského skla v barvách žluté a růžové. Ta mezi lety 2003 - 2006 zdobila šípovitý výběžek Punta della Dogana oddělující Canal Grande a Canale della Giudecca. Její kostrukce dlouhá přes 15 m a 7 m vysoká nesla přes 8 000 kg skla. Záměrně neuvádíme její fotku, tu nám můžete poslat, pokud jste křídla na vlastní oči viděli, nebo je zvárněte výtvarně či literárně tak, jak si je sami představujete. Máte tak jedinečnou šanci vybrat, na které místo nás Křídla odnesou v příštím kole Cestovatelské hry!

3) Pro ty, co se bojí létat, je tu poťouchlá hádanka. Víte, co společného má zadání drabble a benátský karneval? Nechal se Vojta nachytat? To se dozvíte zase příště, kdy se konečně vydáme do víru masek mezi kanály...


Hádejte, tvořte, pište, vaše díla uvítáme na autorskyklub(zavináč)seznam.cz

1 komentář:

  1. Tak to su zvědavý, v čem jsem se nechal nachytat! A nachytaný určitě jsem:)

    OdpovědětVymazat