pondělí 14. února 2011

Na mě si blogger nepříjde!

Provedl vám blogger něco, s čím si nevíte rady? Neznáte zatím všechny vychytávky bloggera?  Mrkněte se níže a zjistíte, že to není tak zlé, jak jste si možná mysleli.

Odkazy v článku
Příjemně mě překvapilo automatické vkládání odkazů do článku a ještě jednodušší změnění či úplné odstranění už vytvořených odkazů. Pokud napíšete do editoru platný název stránky s koncovkou, zvýrazníte si myší a kliknete na "odkaz" v panelu, odkaz se automaticky vytvoří. Pokud jej chcete změnit nebo zrušit, klikněte na odkaz, vysune se malý panel (obrázek pod textem) přímo pod ním a zde jediným klikem můžete s odkazem provést, co chcete.
  
 Jak se tvoří perex?

Vidíte tento panel? A vidíte to, co je v tom červeném kolečku? Klikněte si kurzorem na místo v editoru, ve kterém by se mělo začít oddělovat perexem. Poté klikněte na tu "roztrhnutou stránku", která je na obrázku v červeném kolečku, a hle, perex je na světě. Zveřejníte-li článek s perexem, bude se vám zobrazovat jen text před ním. Po rozkliknutí daného článku už si můžete přečíst text celý. Doporučuji perex vkládat až po napsání veškerého textu, může se totiž stát, že s ním pak nebudete moct hnout.

Jak se tvoří ikonky v menu, na hlavní stránce?
Ikonky, respektive obrázky odkazující na určitou stránku, v menu jsou v blogger službě jednoduché. Jeden obrázek je někdy výmluvnější, než fůra keců. Najeďte si do editace rozložení vašeho blogu do tzv. Návrhu. Viz obrázek dole.

V červeném rámečku máte vyznačené, kudy se dostanete do nabídky tzv. gadgetů, ve kterých najdete mmj. také i vložení obrázku.
Vyberte si obrázek:
 Způsobíte tím tohle:
 Pak už jen stačí do pole "Odkaz" vložit adresu stránky, na kterou má odkazovat budoucí ikona, nahrát obrázek (z vlastního PC nebo z internetové stránky - vkládejte adresu obrázku, ne adresu stránky, kde je obrázek vložený) a "uložit".
Gadgety můžete posouvat (kliknout a táhnout) po celé ploše rozvržení blogu jak je libo.



Zatím mně nic dalšího nenapadlo. Blogger má k dispozici takový drobný návod, může být také užitečný.

Stránky (odkazy na rubriky a štítky)  v horním liště 
Když si zabrousíte do svého editoru a konkrétně do záložky Příspěvek, pod lištou se vám zobrazí tři záložky: Nový záznam, Upravit záznamy a Upravit stránky. Nás bude zajímat ta poslední záložka. 
 Po kliknutí na modré tlačítko Nová stránka si můžete nastavit nadpis stránky a její odkaz stejně jako byste psali článek. Barevu písma si můžete sladit v sekci Návrh -> Návrhář šablon -> Pokročilé -> Text karet.


Máte další nápady, přání a stížnosti?

1 komentář: