středa 16. února 2011

Manuál ke čtení návodu

Možná by bylo dobré ze začátku říct, proč jsem se vlastně rozhodl tvořit nějaký "Návod" na použití světa...

Protože jsem chtěl.

Ano, to je jediný důvod. Protože kdyby mě k tomu mělo vést cokoli jiného, nejspíš bych ho nikdy nenapsal. Kolik znáte ve svém okolí lidí, kteří čtou návody k použití? Já tedy ani jednoho. V nejlepším případě těch pár stránek tak nějak "prolétnou", vyberou si z toho to nejdůležitější (tedy kde se to zapíná a koho mají seřvat, když to nebude fungovat), a tím to skončí. Spousta funkcí a pravidel jim zůstane navždy skryta, a podle toho pak taky jejich práce s danou věcí vypadá. A když se podíváte, jak vypadá dnešní svět, neubráníte se pocitu, že to s ním bude v tomto směru dost podobné.

Nechám tím pádem na Vás, jak s tímhle manuálem naložíte, ale uvědomte si, že se světem musíte tak nějak pracovat každý den. Nebudu tu na Vás valit kecy, které najdete v různých knihách o "osobním rozvoji", ale informace, které jsem nashromáždil za těch pár dlouhých let, co se snažím přístroji jménem Svět tak nějak porozumět, a které se snaží jít hluboko do spleti jeho ozubených kol, místo aby Vám prozrazovaly, jak si máte správně nalepit na obličej nějakou masku. I kdybych ten návod měl psát jen sám pro sebe, budu se snažit odvést co nejlepší práci.

Pokud ho budete chtít číst, jste srdečně zváni...

7 komentářů:

  1. Víš, že se neuvěřitelně těším, co nám tady předvedeš? :) Jsi jeden z mála lidí, kteří umí vysvětlit cokoliv tak, že to pochopí, i kdyby tisíckrát nechtěli. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle se mi zamlouvá. I já čtu návody z Ikei jen kvůli těm krásně smutným panáčkům, kteří brečí nad špatně smontovanou skříní. Tvůj manuál jistě budu číst pozorněji. Snad bude zařínat "Nepropadejte panice" (každý to občas potřebuje slyšet).

    OdpovědětVymazat
  3. Určitě nejste tak zvědaví jako autor. :D

    OdpovědětVymazat
  4. Jů,na to se těším! Určitě to bude hodně zajímavé :))

    OdpovědětVymazat
  5. ha, tak něco takového dloooouho hledám :)

    OdpovědětVymazat