středa 16. února 2011

Bez cenzury

 + Edit od Kitt a krizy

Začalo to jako malý nápad v několika hlavách, pokračovalo to jako dobrovolnická práce pro několik set nadšenců i mrmlajících. A pak přišel byznys, malé žabomyší války, velké nadávky, všudypřítomné lži a končí to cenzurou na nejmenovaném serveru...
Myslely jsme, že se to obejde bez praní prádla, všichni se chytí za nos a situace se vyřeší ve prospěch všech zúčastněných. Jenže ticho po pěšině, o výsledcích naší dlouhé práce se rozhoduje bez nás - a vás. Zdá se, že zase padají hlavy. Jen ne ty správné, myslím.
Je načase uvědomit si, kdo tahá za které drátky. A proto otevírám diskuzi, kde se nás můžete zeptat na jakoukoli otázku ohledně naší činnosti na klub.blog.cz a o našem odchodu odsud. Vše se pokusíme zodpovědět v informačním článku.

_____________________________________________________________________________

Kittanya

Já bych odpověděla na tu první část: "Proč jste tedy odešli z blogu i z Autorského klubu..."

Tu druhou část zodpoví Kriza.

Začnu od začátku, tak jak to bylo, je a bude. Autorský klub má jednu obrovskou chybu: odešel Krutomluv. Krutomluv byl autorita. Ten, když něco řekl, tak to platilo a ostatní se mohli postavit na hlavu a skákat po ní, stejně jim nic nepomohlo.
Takže jím zvolené blogerky měly sice kupu povinností a práce na klubu, ale ŽÁDNOU přirozenou autoritu. NIKDY jí NEMĚLY a NIKDY ji mít NEBUDOU.
Samozřejmě, že odchod Kruťase se hodil do krámu vyčůraným blogerkám (troufám si konkrétně napsat ženský rod), které věděly, že se do AK moc nehodí, ale stejně tam lezly. Ten, kdo měl na starosti přijímání, je pochopitelně vyhodil. Samozřejmě, že se urazily, a tak napsaly na svůj (úžasný) blog článek o tom, jak je AK nespravedlivý, jak ho vedou zakomplexované puberťačky a jak to stojí za hovno.

Pak si začaly vyskakovat i ostatní blogerky, proč to a proč ne toto. Perfektně to vystihla Cirrat: "Jak moc musím strčit čuráka do kaše, aby v té kaši ještě nebyl?" - tak nějak se jmenoval ten článek. Začalo se spekulovat o tom, proč někteří přijímaní jsou a někteří ne. Za Krutomluva by prostě toto neexistovalo. Prostě by je Kruťas nevzal a nikdo by ani nemuk. Jenže holky nebyly Kruťas, a taky si to pěkně vyžraly.

Když už se původní myšlenka klubu občůrávala tak moc, že už ani přijímající nevěděl, koho má přijímat a když už bylo v klubu tolik blogů a tolik z nich se tam nehodilo, přišla jsem s Kladivem.
Tento krok byl dlouhodobě plánovaný a byl předem domluvený. Protože to byl totiž problém, který Krutomluv nemusel a ani neřešil.

A tak se tam hlásily a bouřily blogerky, které by nevzal ani Krutomluv, a protože je Krutomluv nebral, páč už tam nebyl, tak se cítily dotčené.

A kde není přirozená autorita, tam musí přijít zákon - tedy pravidla. A protože už v AK bylo tolik blogů, které sice splnily Krutomluvovy podmínky, ale už nebyly originální, zajímavé nebo aspoň dobré ke čtení, musely se pravidla zpřísnit.
No a protože ty pravidla nedefinoval Krutomluv, všichni si z nich dělali srandu a chudák přijímající.

A to byl spouštěč. Samozřejmě jsem měla v plánu být ta zlá a hnusná, ano, v rámci slušnosti. Já na to nervy mám a je mi upřímně u zadnice, jestliže má kvůli mně Ryza blbý den nebo "sprostopsavou". Jenže bohužel jsem zaklepala na dušičku některým sebevědomým blogerkám, a ač jsem mnohem starší nebo ve stejném věku, ty se začaly ozývat svými pomluvami a házely špínu na celý klub. Samořejmě, že když použiješ expresivní slova a vulgarismy, tak každý s tebou "naprosto souhlasí" a každý se pod to "může podepsat".
A tak si jedna uražená a naštvaná blogerka napsala na blog něco v tom smyslu, že "AK stojí za hovno, nikdy jsem tam nechtěla a nikdy tam nepůjdu".
To okoukala jiná blogerka, na svůj bložínek taktéž napsala, že AK je opičárna a přidala k tomu, že "tam diskriminujou grafiky", protože si přečetla, že "kvůli ... grafice nemůžeš jít k nám do klubu", ale už si nepřečetla, že "kvůli ZKOPÍROVANÉ grafice, nemůžeš k nám do klubu."

To viděla třetí blogerka, přidala si k tomu ještě, že v klubu jsou jelita a že jsou ta jelita moc arogantní a namyšlená, protože ji Kovářka slušně poslala do prdele kvůli tomu, že zbytečně kazila pohodu komunity na AK místo toho, aby si to vyříkaly po ICQ nebo přes email.

No a jak už to tak bylo nahlodáno, tak v tom pokračovalo blogerek, co by se vešlo do počtu prstů jedné ruky. Ty začaly dělat virvál, kazily jinak pohodovou atmosféru klubu a šlo to do kytek. Některé bych mohla jmenovat. A také můžu říct, že ANI JEDNA NENAPSALA ŽÁDNÝ mail správcovskému komandu a jen dál si na svém blogu rozhlašovala "jak to stojí za hovno a jak my jsme na hovno a jak jsme nafoukaná jelita". Samořejmě, že si to u nich přečetli i ti, kteří doposud nevěděli o něčem takovém jako je AK, ale když to četli u AJI, tak to musí být pravda.

Dalším kamenem úrazu je to, že blogeři NEUMÍ ČÍST. Vlastně to je bod č. jedna. Tak vznikly pomluvy, kterých se chytili všichni, kteří byli z klubu vyloučeni nebo se tam prostě nevlezli.

Tím bych chtěla vysvětlit, kde se vzalo to, že se z AK vyhazuje kvůli jednomu zkopírovanému avatarovi a nebo kvůli jednomu obrázku bez zdroje a nebo kvůli jedné tečce v článku.

Dovlote mi, abych vám představila, jak fungovalo Kladivo na AK blogery za dob Kittanyi:

Kittanya se dívala do archivu (když přijímáme autorský blog, tak celý, ne část), ale vytýkala jsem blogerům jen vyloženě okopírované články a tunu obrázků bez textu a ještě zkopírovaných. U těch novějších článků jsem byla tvrdší. KAŽDÉMU blogerovi, který měl být v Očistci, jsem NEJDŘÍVE NAPSALA, že se na něj něco takového chystá. Emailem, zprávou autorovi, FB, ICQ, Skype, kniha návštěv, komentář na blog. Jakýmkoli způsobem jsem se mu snažila dát najevo, že se s ním něco bude v AK dít a co se mi nelíbí. Problém byl v tom, že někteří neměli na blogu žádné informace o emailu ba ani zprávu autorovi. Samozřejmě, není to povinné. A samozřejmě, že někteří také nic nečetli a ano, samozřejmě, že někteří se ani neobtěžovali odepsat. Jak mám s takovými lidmi pracovat?

Největší ohlas byl, když jsem vyhodila slečnu Lenku. Přiznávám se, že tu jsem nevyhodila pro to, že by porušovala pravidla. Tu jsem vyhodila proto, že jsem se jí chtěla zeptat, jestli by nemohla v rámci vámi stanoveného pravidla o koprování ilustrací, poupravit pár obrázků, ona hrla mrtvého brouka a pak si krásně veřejně postežovala na AK. Takže další špína. Taktéž o tom věděla. Jenže schválně si počkala na ty dva měsíce, bez jediného slova, co se bude dít a evidentně nerozdýchala to, že jsem ji za její neetické chování vyhodila. Nerada, ale vyhodila. A samozřejmě, že to hnulo žlučí deseti blogerům, kteří se zase přidali na stranu těch, kteří chtějí za každou cenu narušit už tak narušenou morálku v klubu místo toho, aby sami něco udělali. Z diskuze jsme mazaly komentáře s reklamami, vulgární komentáře a zdvojené komentáře. Diskuze jsme zastavily jen tehdy, kdy už se nediskutovalo k tématu, jen se vedly tzv. "žabomyší války".

KAŽDÝ bloger měl KDYKOLI šanci odepsat na můj mail nebo anonymně odpovědět do Zprávy autorovi na mém blogu, že s něčím nesouhlasí a prodiskutovat to . Tak to udělalo mnoho blogerů - jmenuji třeba Ratušku, permakultura.blog, thaumaturgic.blog, JayDee a spousta dalších.

I když nenapravili vše, co jim bylo vytknuto v Očistci, zůstali v klubu. Protože jsme se domluvili na tom, že jsou dnes na jiné úrovni, než začínali a je to vidět, ale přesto starou historii smazat nechtějí. Smazali jen opravdu zkopírované texty, nefunkční videa bez kontextu, články o pozastavení blogu a jiných sračičkách a víc se v tom nešťourali.

Byli i tací, kteří chtěli smazat víc, než jsme jim vytkla. To jsme se také domluvili, že to není třeba. Někteří i přesto si mysleli, že se to na jejich blog nehodí a smazali to. Bylo to jejich rozhodnutí.

Bohužel těch pět blogerek, co si myslelo, že sežralo půl prdele rozumu, si mlelo svou i přesto, že jsem se jim ozvala na mail s tím, že by mohly navrhnout lepší řešení, mohly by mi s tím pomoct apod. Jedna jediná se ozvala - Nihil-novit-sub-sole (nebo tak nějak, vím, že ta přezdívka měla špatný slovovsled).
Bohužel, ta mi s ničím nepomohla, protože jsme se nedohodly. Ostatní si remcaly na vlastním bložínku a přilévaly olej do ohně místo toho, aby jej pomáhali hasit.

Příznám se, že jak já tak Kriza jsme s tím chtěly praštit a vrazit heslo zrovna těm chytračkám. Jenže místo toho jsme rozjely spoustu rubrik (já P52, Zlaté ručičky, Video AK na Youtube, srazy členů...). Kriza se snažila to vykřičet v Tetě Irmě a svým způsobem tak vyzvat členy, aby si sami řídili klub podle toho, co se jim líbí a co chtějí dělat. Neúspěšně.
Zuzulin a Ambar dřely a dřely.
Tak jsme si řekly, že je to vlastně v pohodě a že ten virvál na blogu dělá jen pár lidí.
Bohužel nejsme Krutomluv, aby Ryza, Julie, AJA a další zavřely hubu a sedly na prdel.

A jaký mám důkaz? Články na AK a Tiskaře. Podívejte se, co jen udělalo jeho modré písmenko v Očistci. NIKDE nenapsal, že modří blogeři MUSÍ napsat komentář na blog, jinak jsou vyhozeni. Bohužel banda těch, co si pořádně nepřečetli článek a banda těch, kteří Tiskaře nesnáší, si to vyvodili jinak.
Myslím, že Tiskař si jen chtěl zkontrolovat, kolik lidí má povědomí o tom, že jsou v nějakém klubu. To byl dobrý tah, ale horší provedení.
A na kolika blozích se pak Tiskař ukázal jako hajzl, co vyhazuje modré blogery a přitom žádného ještě nevyhodil?
To je přesně to, o čem mluvím. Puberťáci prostě neumí číst a neuznávají autoritu. Puberťáci nejsou schopni komunikovat a žerou jen to, co se jim naservíruje pod nos. Bohužel. Tímto se omlouvám těm puberťákům, kteří jsou rozumní a inteligentní.

Správcovské komando odešlo proto, že odešla Kriza a já. Kriza odešla proto, že jsem odešla já a já jsem odešla proto, že poslední hřebíček do rakve zatloukl Stanislav a Julie. Standa proto, že s námi nejednal jako s kolegy, jen nás prostě využil k tomu, aby mu ubyla práce. V kritickém bodě nás nepodpořil, naopak přilil také svou troškou do ohně, distancoval se a nakonec to dopadlo tak, že jsem mu poslala velice sprostý email, za který se dnes sice stydím, ale na druhou stranu jsem ráda, že jsem si na něj pořvala. Ano, pravdou je, že nám pomohl s cenami (trička) do soutěže, vždy mazal a přidával členy do databáze a také zodpovídal na otázky týkající se funkcí blog.cz apod. Ale nejvíc mě dorazilo, že se si třetí strany, které měly evidentně něco společného se Standou, ale nic s námi, začaly vyskakovat, vyřvávat, pobuřovat a házet popel na naše hlavy, aniž bychom my o něčem věděly, nebo se mohly bránit.
Tolik práce za tolik klacků pod nohama (a navíc zadarmo) se nám za takové "spolupráce" nechtělo dělat.
Proto jsme rozjely rubriky, přednastavily články, cvičily budoucí komandos (protože výběrové řízení by dopadlo tak, jak dopadlo u Tiskaře, že...), sprostě jsem nadala Standovi, předaly jsme heslo, Kriza se svým způsobem rozloučila (:-D ) a šly od toho.

Na závěr bych chtěla dodat, že Tiskař už delší dobu fungoval v klubu utajeně jako jedna z Ďáblových ruček. Proto jsem mu vše vysvětlila a přenechala Kladivo. Marcel měl být pouze mluvčím, co se týče Lampárny a zodpovídání oficiálních dotazů a přijímaní nových členů. Díky jeho konzervativnímu vyjadřování. Další členy si měli pánové vybrat tak, aby klub chodil, aby neměli moc práce a aby jim to klapalo.
Také dodatečně dostali konkrétní a detailní instrukce, jak klub řídit a co nedělat (viz perexy, zveřejňování jen jednoho článku denně, konkrétní doby a data vydávání určitých článků - viz P52, Napravení-, nezapojování se do diskuze - pouze odpovídat na dotazy týkající se přijetí, chodu klubu apod., nenechat se vytočit a napsat nějakou hloupost, pokyny jak předávat Standovi nové příchozí a vyřazené, pokyny k novým rubrikám a také jsme jim už jako nečlenové pomáhaly s novým designem, který ovšem Standa zamítnul z nám neznámého důvodu. Ten design měla tvořit zkušená a vynikající grafička Blanch.
Také jsme plánovaly celoroční soutěž tzv. Souboj Titánů, vniveč.
Také jsme plánovaly obrovský sraz v Praze - vniveč.

Pomluva je rychlejší a silnější než stín. Pomluva blogerů a non fairplay hra blog.cz je to, co poslalo AK do kytek.

Proto v Tlupě neexistují žádná pravidla, je omezený počet členů a o tom, kdo bude v Tlupě, rozhodují sami členové prostřednictvím Hlasování mezi dvěma. Proto má tlupa více spoluautorů, aby každý zastal práci, kterou zvládne a která ho baví. Proto Tlupa vyzývá každého, kdo má nějaký nápad a chtěl by nějak oživit prostředí Doupěte Tlupy, aby se tu každému líbilo. Proto jsme Tlupu s Krizou založily, aby se nám dobře blogovalo, abychom se něco naučili, abychom poznali fajné a šikovné lidi, proto, abychom si blogování všichni užili. My nechceme žádné hádky, my nechceme žádné "žabomyší války", my chceme jen dobře blogovat, diskutovat s ostatními a mít pohromadě dobré blogery.

Kriza
Já se taky vyjádřím. Mysím souhlasit s Kitt, že se našlo spousta blogerů, co neumí číst a blbě držkovali a házeli na nás špínu, což se projevilo v sáhodlouhých diskuzích pod články. Mě ale celkem bavilo otloukat jim svoje podložené argumenty o hlavu.
Co mi přišlo mnohem horší byl přístup blog.cz a nejvíce Stanislava Rulce. Stejně jako v dnešním článku na Srdci, kde prakticky ruší AK a zavádí nějaké svoje hnízdo (proč ho asi nezveřejnil na titulce?), nám bylo řečeno, že s klubem máme nakládat, jak chceme. Dělaly jsme, jak nejlépe jsme uznaly za vhodné, např. jsme chtěly upravit stávající nedostatečné menu. Poslal nás do háje... a tak tam dodnes visí nehezká rozplizlost. Navrhovaly jsme celý nový profesionální design, zamítnuto. Na každý nový nápad a projekt se snesly jen hromy a blesky, zkrátka o jakékoliv dění v klubu výsostný nezájem, ostatně jak svědčí standovy články plné lží a polopravd (nezapomenout urazit studenty filosofie - ha ha). Posledním hřebíčkem do rakvičky pak bylo velmi sprosté chování jednoho nedělního večera, pardon ale za dobrovolnou práci, neplacenou a zcela bez pravidel mi o víkendu nebude nikdo nadávat. Když jsem to "panu redaktorovi" sdělila, zachoval se jako malé děcko a více se neozval.
A to má být ta autorita, co vybere ty "nejlepší z nejlepších" a pomůže k rozkvětu? Člověk, který maže vše, co se mu zrovna nehodí do krámu? Kolik z vybraných si asi dokáže zapamatovat, když dokáže tvrdit, že "většina přijatých nekvalitních blogů zůstávala nadále na stejné úrovni bez známky zlepšení" ? My vás vídaly skoro každý den, četly vaše deníčky a viděly obrázky. Ne nedělali jste to skoro celý předchozí rok zbytečně. Ceníme si vašeho úsilí, stejně tak i spolupracovníků, a těm, kteří přijdou do spárů Stanislavovi jako noví správci, přejeme hodně pevné nervy...




28 komentářů:

  1. Skvělý! Zrovna nedávno jsem si vzpomněl, že jste kdysi psali, že povíte víc... Proč jste tedy odešli z blogu i z Autorského klubu, když to pod váma fungovalo a nebojím se říct, že vás to snad i bavilo? Navíc proč jste odešli tak náhle a neřekli ani floka?

    OdpovědětVymazat
  2. Sleduji dění v AK, od doby, co jsem vstoupila, i když poslední dobou už se do bouřlivých diskuzí nezapojuji, protože začínám cítit, že to postrádá smysl.
    Za starým komandem jsem stála, protože dělalo svou práci pořádně. Tiskař je dost kontroverzní osobnost. Svou práci pro klub dělal svědomitě, ale tím, že urážel návštěvníky svého osobního blogu, si podřezal větev. Přitom se stačilo omluvit, ztichnout a nerozpitvávat to.

    OdpovědětVymazat
  3. Krutomluva jsem nezažil, ale furt se o něm mluví, to je fajn. (Stala se z něho legenda.) S fiflenama se asi nic neudělá, je to holt jejich rajón a člověk musí počítat, že budou svýma růžovýma myšlenkama kamenovat. Ale když jste ještě úřadovali, doopravdy mi přišel Klub smysluplnější a na vysoké noze. Vedli jste si moc dobře. A tak mi ještě povězte, zda jste tu spokojení (s blogspotem a s náma a se vším:)

    OdpovědětVymazat
  4. Já s blogspotem spokojená jsem. V některých věcech je lepší dokonce i než blog.cz. Jediné, co mu chybí, je ta komunita. Ale tu napravíte Vy ;-).
    Je pravda, že jsem Tiskaře viděla trochu jinak, ale vrátit se to nedá.
    Uajiii - bohužel, to mě na tom nejvíce mrzí, že to nejsou růžové fifleny, ale blogeři, kteří mají čitelné a dobré blogy. Bohužel, někteří si prostě pod ty ruce opravdu nevidí.

    OdpovědětVymazat
  5. Stydím se, že jsem byla mezi těmi co odsuzovali za modré písmenko ale..to už asi nevrátím. Podle mne Stanislav teď podrazil nohy Tiskařovi však viz. Srdce blogu. Myslím že je to v kelu

    OdpovědětVymazat
  6. Tak asi začínám mít odhad na lidi na internetu. Po vašem odchodu jsem si začala víc všímat Standy a došla k poměrně hanlivému označení pro jeho osobu. A blogu.cz mam s Novou za zadkem už taky po krk.
    Už delší dobu si pohrávám s myšlenkou skončit na blogu.cz už vedu dva blogy jinde, ale nikde jsem nenašla tu komunitu, to mě vážně mrzí.
    Úplně nevím proč jsou všichni z nového konceptu AK na větvi. Hlavně...když má fungovat pod Standovým vedením

    OdpovědětVymazat
  7. Jo patřím mezi ty puberťačky co si neumí nic přečíst, odsuzovovala jsem Tiskaře, ovšem spíš jen kvůli jeho výrokům na jeho osobním blogu a řekla bych, že i spousty ostatních a to možná bylo i příčínou, že ho valná větčina neměla ráda. A taky Jung, velice kritizoval za designy, že i ty by měli být autorské, ať se podívá na ten svůj (tfuj už zním jak ty drbny od nás ze školy :D). Ovšem i Standa jim vrazil kudlu do zad. Mě se nové zavedení AK zatím zamlouvá, uvidím jak se to bude vyvíjet dál. Ale řeknu jedno, zažila jsem, byť nachvilku komando složené zvás a bylo podle mě skrátka the best.

    OdpovědětVymazat
  8. Abych řekla pravdu, tak se mi momentální dění co se týče AK dvakrát nelíbí =(. Nějaký nový supr řád? Proč? Kontrola seshora? Já nevím, ale nějak mi to smrdí...

    OdpovědětVymazat
  9. Ja v tomto bode presne souhlasim s tim, co napsala Tereza (vcetne nazoru na Tiskare). V AK jsem uz nejaky ten patek, ale posledni dobou odmitam sledovat, co se tam deje, kde se co vari, kdo priliva. Blog je pro me hobby a nebudu se rozcilovat na miste, ktere me ma zabavit.
    Sama jsem vedla nejaky ten projekt, spolecenstvi lidi, nekolik komunit a skupin po mnoho let. Vim, jake to je delat nevdecnou praci ve svem volnem case a zadarmo. Vim, ze to v 99% pripadu konci plivancem do tvare. Proto jsem se nikdy do niceho podobneho na blogu nehlasila. A asi i proto, ze bych na to nemela nervy. Hlavne pak na ty deti. Uz ne.
    Asi to bude znit ponekud hloupe, ale v AK jsem zustala asi jen proto, abych se nejakym zpusobem propagovala a obcas prolezla seznam slusnych blogu.
    Za poslednich par dni jsem nekolikrat hlasila na supportu bug. Vysledek? Stale neni opraven, komunikace zadna (krome jedne odpovedi).
    Muj nazor? S blogem to zacina byt spatne...
    Prvni dva blogove roky jsem stravila na domene bloguje.cz, kde byla cela komunita uplne jina, starsi, milejsi... Jenze v tuto chvili se mi uz znovu mazat a restartovat blog nechce. Uz jsou to dalsi dva roky. Dva roky nejake prace, casu...
    Abych to uzavrela. Z AK se da odejit. Ale jak na uzivatele kasle support, tak se to zacne potapet.
    Holky, jedine, co vam muzu poradit, hodte cely blog.cz za hlavu a udelejte tlustou caru. Zacnete tady a znovu. Udelejte to po svem. A verte mi, ze bozi mlyny melou pomalu, ale jiste.

    OdpovědětVymazat
  10. Velice zajímavý článek.
    A napadla mě jedna otázka. Co kdyby vám Blog vyšel vstříct, vrátila byste se některá z vás zpátky do správcování AK? ;)

    OdpovědětVymazat
  11. Nejsem si jistá, jak to bude dál v AK fungovat. Narozdíl od "dětí" nejsem přesvědčená o tom, že pod Standovým vedením to bude konečně super.
    Co třeba bude, až někteří "kvalitní" blogeři (hlavně ti, co si to o sobě myslí především sami) budou také odejiti?
    A z diskuze pod článkem nabývám dojmu, že ani autorita Standa to nebude mít zrovna jednoduché.

    OdpovědětVymazat
  12. Já už bych se tím nezabývala. Uvidíme zase až po roce, jak se to vyplichtilo. V každém případě, Tlupa je tu pro všechny, co rádi bojují za svůj blog a co mají ostatním nabídnout.
    Standa je dnes samý medíček kolem huby, ale možná se poučil. Možná je to zase jen velká lež, kteoru krmí oficiálně na blog.cz. Nevěřím tomu, že Standa bude celý den sedět na zadku a odpovídat na emaily všech blogerů. A nevěřím tomu, že se neozve ani jedna potrefená husa.

    Myslím si, že blogger není tak zkažený jako blog.cz, co se týče etiky a morálky a je jen na nás, jaké si to tu uděláme.

    A podívejme, jak Julča leze do prdele. Julčo, to už si nevyžehlíš, to sis pohnojila sama...
    !10 julie | Web | Dnes v 20:00 | Reagovat

    ha, paráda, tohle zní jako něco rozumnýho, co dává smysl. snad to bude takhle hezky fungovat i v praxi:) odvahu!"

    OdpovědětVymazat
  13. Ještě k *J. Blogeři nám vyšli vstříc tím, jak se za nás postavili. Pro ně jsme se mohly rozkrájet. Musel by nám vyjít vstříct konkréntně Standa. A musel by zalézt hodně hluboko do prdele. V každém případě bych očekávala týmovou spolupráci se supportem, žádné házení klacků pod nohy a přesnou představu o tom, co je po nás vyžadováno a dobrou reklamu na blog.cz, pokud chce mít pod sebou nějaký klub. Také bych chtěla svůj díl autority, protože buď je autorita a nebo nesmyslné pravidlo. Jenže Standa tohle nikdy neudělá a ani blogeři už by nechtěli vrátit nic zpět.

    Pokud by po nás však chtěl profesionální práci na úrovni, pak ano, ale placenou, se smlouvou a jasně definovanými podmínkami.

    OdpovědětVymazat
  14. Možná jsem měla taky vydat článek o tom, jak doopravdy proběhla válka o modrou barvu. Byla jsem první remcal totiž. Zeptala jsem se sice slušně, ale trochu ironicky, co to jako má být, jestli to je myšleno tak, že kdo nenapíše, tak poletí nebo co. Reakce? "Vysvětli mi, k čemu jsou v klubu členové, kteří se o klub nezajímají? Jaký mají pro klub přínos? Že se můžeme chlubit tím, jak máme 500 členů, přičemž když se něco děje, ozve se jich pět?" Mezitím začaly Tiskaře štvát další reakce. Ta moje byla pořád ještě slušná, i když opět ironická... "Vysvětli mi, proč by se měl AK něčím chlubit nebo s někým soupeřit. AK nemá žádnou konkurenci, je to jediný způsob, jak sdružit kvalitní autorské blogy na jedno místo a dát jim prostor na titulce." Další reakci si už nepamatuju, všichni začali být podráždění. Pak jsem napsala, že pouze píšu co se mi na tom nelíbí (chápala jsem to jako konstruktivní kritiku, připadalo mi, že se začalo bazírovat na blbostech a že by se měl nějak "oprášit" smysl AK, třeba v téhle diskuzi), že nemám nic proti AK, že se mi nelíbí pouze on, Tiskař atd. Následovaly výhružky zablokování IP, pár lidí si přisadilo že "tohle je ta demokracie" a Sussanino slavné "trápnééé", byla stopnutá a promazaná diskuze a výhružky splněny.
    Jako já chápu, že správcům nějaké remcání moc nepomáhá, ale co jsem jako člen mohla dělat? Mlčet a čekat? Na co? Tiskařův styl vedení mi nevyhovoval od začátku a spíš se to zhoršovalo. Odcházeli kvůli němu kvalitní blogeři. Odhlasovalo se že má odejít. Tak já už nevím, na co jsem ještě měla čekat...
    A neříkejte, že za situaci v AK můžou jenom ti, kdo remcají a "házejí špínu na AK", stačí si přečíst poslední příspěvky v diskuzi tu http://klub.blog.cz/1101/prohlaseni-spravce-clenstva-a-srazu - přijde mi, že se tam veřejně dohadují 2 správci o tom, proč spolu už několik týdnů nekomunikovali...

    OdpovědětVymazat
  15. Ty změny, které Stanislav Rulc navrhuje na Srdci blogu, jsou samy o sobě skvělé, to jsem tam taky napsala, jenom se mezi námi bojím následné praxe. Zajímalo by mě například, kolik z těch 500 blogů hodlá vyrazit, jestli bude přes ty maily přijímat normální blogery, nebo jen "hvězdy", jestli aspoň 50% ze svých slibů dodrží a tak dále...

    OdpovědětVymazat
  16. Mimochodem, to případné správcovství si ještě dobře promyslím. Je dobré slyšet názory více stran.

    OdpovědětVymazat
  17. Hmmm... hmmm... už jsem vzpomínala na top.blog.cz... už mě to napadlo. A ten design by opravdu potřeboval nový kabátek... Ok, koketování s myšlenkou, že se nacpu do správců okamžitě pohřbívám. Autorita je třeba, ovšem nesmí být hluchá a slepá.

    OdpovědětVymazat
  18. Zajímavý článek, chápu, holky, že jste to měli těžké a přiznám se bez mučení, že jsem na vás taky jak říkáte "házela špínu", podle mě to byla ale jen konstruktivní kritika něčeho, co se mi moc nelíbí. Právě očistec a kladivo bylo místy zbytečně drsné na lidi, kteří si to nezaslouží, ale chápu, že domluva je domluva a asi jsem v tomhle trošku přestřelila já. Jinak je škoda, že jste u Ak nezůstaly, sedělo vám to a s váma ten klub ještě za něco stál. Jsem zvědavá, kam se to pošine dál:)

    Btw. můžu mít taky otázku? Co je pravdy na tom, že nova.cz a blog.cz chtěly z AK udělat jakousi výkladní skříň bez kopií aspol., která měla být jakýmsi protikladem ke Krásné? A jak do toho všeho vlastně zasahovala nova? Vím, že je to hodně kontroverzní dotaz, ale přesto pokud můžete odpovědět, budu ráda.

    OdpovědětVymazat
  19. Osobně si myslím,že pár změn je potřeba. Jen si nemylsím,že by měl bejt Standa ten jedinej kdo vyhazuje a kdo přijímá, protože každej má jinej vkus a to co se nelíbí jemu, se může líbit někomu jinýmu. Ale což, on je tu pán a my bychom měli držet papulu:) Beztak bude veselo, vždycky se najde někdo kdo bude držkovat:)

    OdpovědětVymazat
  20. Lenny: Ironie by neměla být hlavním dorozumívacím prostředkem. Může být toiž špatně pochopena. Když totiž hned začneš naznačovat útok, tak se ti útoku dostane. Tady vůbec nešlo o bazírování na blbostech, ale o tom, že si vždycky někdo našel způsob "jak strčit čuráka do kaše tak, aby nikdo nemohl říct, že tam je", kdybych použila Cirratin slogan. Kdyby ostatní uznali, že třeba na to být v AK nemají a že je lepší blogvoat bez něj, byli by na tom všichni lépe. Kdyby nezačali občůrávat ostatní blogery a nejvíc správce, nemusely by se takové pošahanosti vymýšlet. a řeknu ti novinku: Ty pravidla jsme vymýšleli se Stanislavem, on ty pravidla schválil, my je zveřejnily. A teď? Četla jsi jeho článek? Není ti na tom něco divné? Nehraje to tak trošku Standa na blogery? Ano, máš pravdu, že ty pravidlabyly někdy přehnaná, ale 90% lidí byly buď ukradená, nebo jim nevadila.

    Lúmen: Standa konkrétně mě naznačoval, co se bude dít na blog.cz, co s ním Nova zamýšlí nebo spíš nezamýšlí. Pak několikrát obrátil. Ale nemyslím si, e bych tohleto někde měla zveřejňovat, aby z toho byl nějaký průser. Ale co můžu říct je, že Nova naprosto nelogický případ a neví, co chce. Buď Stanislav sám nic nevěděl, nebo to dokonale hrál... Nevím a i kdybych věděla, nemůžu to nikde vyřvávat. ;-)

    Osobně jsme túze zvědavá, jak Standa bude vykonávat, co si nasolil. Cítím v tom nějakú čertovinu.

    OdpovědětVymazat
  21. Omlouvám sa za chyby a za chybějící ž, á, u, páč mám vylámané klávesy a ono sa bez těch tlačítek špatně píše.

    OdpovědětVymazat
  22. Jak jsem tak pročítala ten standův článek a ty komentáře pod ním, měla jsem pocit, že patřím mezi pár lidí, kterým se to nelíbí..
    Jen jsem chtěla říct, že jsem na Kitt taky kdysi nadávala, když začala s Kladivem. A pak jsem se do něj dostala taky. Jo, byla jsem naštvaná, ale nechala jsem si to projít hlavou a pak všechny ty svoje starý články prošla a uznala, že tam vlastně nemají už co dělat a jsou k ničemu. Co jsem uznala za vhodné jsem smazala, to, co se mi mazat nechtělo, jsem upravila alespoň do přijatelné podoby a s Kitt jsme se pak po mailu domluvily.
    Když jste tomu správcovaly vy, bylo to fajn. Uvidíme, co se stane teď s tou demokratickou diktaturou (nebo diktaturskou demokracií).

    OdpovědětVymazat
  23. Konečně... Konečně jsem se dozvěděla, jak to ve skutečnosti bylo...
    Víte, AK poslední dobou...
    Takhle: Za vašeho správcování jsem se do AK přihlásila, chtěla jsem tam. Pak jste odešly a nastoupili lidé jako Tiskař a náš drahý Jung. Jung, který hodnotil design blogu... A to se mi moc nelíbilo. Už jsem si nebyla jistá, jestli chci, aby mě přijali. Ale přijali. Tak dobře, přežila jsem to.
    Pak lidé začali veřejně - v AK - nadávat Tiskaři do homofobů. Opět se vedly žabomyšlí války v AK, kvůli názoru správce. To už bylo příliš. Ale dobře, řekla jsem si, že takhle to nemůže být pořád. A najednou se objevila krásná.cz. Náš milovyný Standa do odporu proti ní začal rýpat ve chvíli, kdy se situace začala uklidňovat. Jak rozumné. A tak to začalo nanovo...
    A teď odešlo i přítomně/minulé komando a do svých hnátů má vše převzít Stanislav. Změny zní dobře. Až na to, že to vypadá, že v AK nechají jen "slavné" blogy a ty méně slavné, které i když jsou originální a dobré vyhodí. To proto, že se taky někde potřebují odrazit ode dna.
    Toť celý příběh AK z pohledu nezůžastněného člena AK...

    OdpovědětVymazat
  24. Osobne som nesledovala spory na blog.cz a preto sa možno k tomu neviem objetívne vyjadriť, ale zmeny sa mi zdajú celkom vpohode. Hoci asi naozaj zostanú v klube len tie slávne blogy... Zbitočne sa nenáhlime, možno to nakoniec vypáli dobre.

    OdpovědětVymazat
  25. Je hezký vědět, jak to bylo doopravdy od začátku. Nebyla jsem tu ani za Kruta, ani za Vás, ale co jsem si projížděla diskuze na AK, a články od Vás, a pak od nového komanda...celkem změna. Jsem ráda že jsem se dozvěděla, jak to bylo... škoda že jste odešly

    OdpovědětVymazat
  26. Já stále beru AK jako svůj přístav. Kotvívám tam.

    OdpovědětVymazat
  27. Tak už je po všem. Spousta skvělých blogerů byla z AK vyhozena a i když jsem si nebrala servítky a rýpala do Standy i Tiskaře - přežila jsem. Přiznám se, že tohle jsem nečekala a myslela si, že za svoje kecy poletím hned mezi prvními. Zdá se mi, že některé blogy, které zůstaly, nemají moc co nabídnout. Připadají mi nudné, nebo zaměřené na příliš úzký okruh čtenářů.

    Na druhou stranu mě opravdu sere uražená ješitnost fňukalů, kteří se dobrovolně nazývají plevelem (i když pleva není plevel jak jsem zjistila) chytají za slovo a když mají šanci napsat e-mail s obhajobou své práce, své dlouhodobé tvorby, tak se na to vykašlou. Najednou je to pod jejich důstojnost, najednou jim to připadá jako dolejzání. Ale mě to přijde jako kdyby si nestáli za tím co tvoří. A určitě je to u některých obrovská škoda, protože na jejich blogy chodím a vím, že mají co nabídnout.

    Kitt, jestli ty ses zdála někomu příliš přísná, pak nevím co řeknou na Standu :-) jsem hodně zvědavá na nové správce, na to jakou si vytvoří "autoritu". Vlastně to bude podobný model jako v začátcích AK. Ovšem Standa není Krutomluv. Nikdy nebude tak oblíbený a zatímco Kruťákovi si dovolil oponovat málokdo, na Standu držkuje každej druhej. Takže i když jsem měla radost z plánovaných změn, začínají pomalu vyplouvat na povrch ty mouchy. Snažím se zachovat si nadhled. Nikdo není čistě kladná postava ani čistokrevný záporák. Každej má tu svoji pravdu.

    Mně se to kecá když mi ještě nebylo ublíženo.

    Nemám najednou chuť přilívat olej do ohně. To všechno jak jsem psala na svém blogu z čisté nostalgie a z úcty k lidem, kteří AK vedli dříve. Chtěla bych udělat všechno možné, jen aby se to vrátilo zpátky. Je to nemožný, naivní, ale máme Klub Snílků, kde panuje stejná atmosféra, jako kdysi v AK. Jdu klidnit bouřlivé vody autoráku a utopit se v sentimentální náladě :)

    OdpovědětVymazat