aneb honba za nejlevnějším a zároveň zasytitelným jídlem pro hladového studenta
Milí blogeři a čtenáři, vyhlašuji kulinářský koutek pro studenty. Ne nadarmo se říká chudý (a zpitý) jako student. Cílem je najít nejlevnější a zároveň dostatečně zasytitelnou variantu chudé "studentovy večeře". Máte osvědčený recept, který moc nestojí a zaplníte si jím žaludek aniž by vás upozorňoval na nevhodnost stravy? Pod perexem najdete šest nejstandartnějších studentských receptů.
1) Čínské nudle s vajíčkem (cena cca 10Kč)
Z čeho?
- jedna malá cibule (cca 2Kč)
- balíček čínské instantní nudlové polévky (ty nejlevnější jsou v rozmezí od 3 do 7 korun)
- 2 vejce (ty nejlevnější jsou od 2,50Kč)
- koření: sůl, pepř, případně trochu vegety nebo sojová omáčka či magi (dle chuti)
Instantní nudle přelijeme vařící vodou a necháme změknout.
Nejdříve si osmahneme na drobno nakrájenou cibulku a až bude pěkně hnědá (Teta Irma a babičky říkají "růžová", ale já tam tu barvu za boha nevidím), přidáme do ní změklé vycezené nudle. Chvíli si je převalujeme na pánvi dokud se trochu neosmaží - asi 5 minut (tedy zhruba "baj vočko"). Osolíme, opepříme případně tam vrzneme další koření dle momentálního žaludečního a chuťového rozpoložení.
V hrnku si rozkvedláme dvě vejce a za neustálého šmudlení vařečkou je přilijeme do nudlí. Mícháme, mícháme, až umícháme.
Tip: Ti zámožnější studenti, studenti po čerstvém nákupu a masožraví studenti si mezi smažením cibule a várkou nudlí mohou přihodit také nějakou uzeninu. Základ je stejný, záleži na variaci. Přiložené koření a olej v instantních polévkách použít jen v nejkrajnějších případech, viz: Studentova erární večeře v polních podmínkách (článek kittanya.blog.cz).
3) Fiš end čips po studentsku (cca do 12Kč)
Standartně vyhládlému studentovi postačí 100g hranolek a 5 kusů rybích prstů.
Z čeho?
- mražené hranolky (nejlevnější jsou už za 16,90Kč/kg a nejsou zas tak špatné)
- rybí prsty (balení 10 rybích prstů si koupíte už od 16,9Kč, levnější opravdu nedoporučuji)
- sůl
- trochu, skutečně málo, oleje
Jelikož je olej tůze drahý a tůze nezdravý, upečeme si hranolky v troubě (cca 180°C). Aby nám tolik neseschly a aby se nepřipekly k plechu, přecejen malé množství oleje použijeme. Abychom ušetřili čas a špinavou pánev, přidáme k hranolkům i rybí prsty. Sluší se občas s hranolkami zamíchat a rybí prsty převrátit, nemají ani ručičky a ani nožičky.
Tip: K mastným jídlům se nejlépe hodí sklenice mléka. To však nedoporučuji k zelí a luštěninám.
4) Pizza ála akce v jednom nejmenovaném supermarketu (Kaufland, že...) (cena cca 12Kč)
Tedy v tom nejmenovaném supermarketu měli trojbalení za (tuším) 37Kč. Předpokládejme, že student má hlad akorát na jednu z nich, čímž jsme dosáhli slušné ceny na jednu večeři. Tím pádem nám večeře pro jednoho studenta vyjde zhruba na 12Kč. I v ostatních supermarketech se dá sehnat uno balení pizzy hotovky. Pizza Ø16cm běžně stojí od 17 do 20Kč.
Tip: Zámožnější a rozmlsanější student si základní balení pizzy obohatí o porci sýra, šunky či jiných ingrediencí navíc. Aby pizza voněla jako z restaurace, rozmělněte si v dlani trochu oregana nebo provensálského koření a přisypte na sýr.
5) Studentovy chudé špagety (do 18Kč)
Z čeho?
- špagety v přiměřeném množství studentova hladomoru (500g/7-11Kč - pozor, i ty nejlevnější špagety mohou být dobré)
- malá cibule (2Kč)
- 100g nějaké měkké uzeniny (100g od 5,9Kč)
- kečup na polití
- sůl, pepř, majoránka
- sýr na posypání
Fajnovky si uvaří takto: špagety (hodí se i ostatní těstoviny) si uvaříme způsobem, na který jsme zvyklí. Cibulku na drobno nakrájíme a osmahneme na pánvi spolu s měkkou uzeninou nakrájenou na kostičky. Dají se využít i zbytky salámu, když kolečka nakrájíte ještě na čtverečky. Osolíme, opepříme. Pak to všechno dáme dohromady se zcezenými špagetami, zalijeme kečupem a posypeme majoránkou. Samozřejmě přiměřeně (třetina sáčku je ještě OK, větší množství už je opravdu poněkud nešmakující).
Kittayna je fajnšmekr a proto si velice ráda připlatí za kečup a volí jiný postup:
K usmahnuté cibulce a uzenině, přilije na pánev ještě hromadu (ale hromadu) kečupu (ředit vodou nedoporučuji, není to tak dobré), nechá tak tři minutky za občasného míchání bublat, pak přisype (dle chuti) majoránku. Celou směsí pak poleje zcezené špagety, pak přidá sýr a konzumuje.
Tip: Teta Irma říká, že když se vyhodí špagety ke stropu a zůstanou na něm přilepené, tak už jsou převařené. Správně uvařené špagety nekřupou. Správně uvařené špagety nelepí, i když nejsou Panzani.
6) Věčné tósty (cca 25Kč)
Běžně vyhládlému studentovi stačí 8 trojúhelníčků. Fajnovkám ještě méně.
Z čeho?
- 8 čtverců toustového chleba (500g od 12,90 Kč)
- 4 kolečka šunky (100g od 10 Kč)
- 4 plátky sýra (120g/12,90 Kč)
- hořčice na pomazání (malý kelímek od 4,9Kč)
Toustový čtverec chleba si student namaže hořčicí (nebo máslem), pak na ně nalepí kolečko šunky (či salámu), zaplácne kolečkem sýra (opravdu chudí studenti si plátek sýra rozkrojí na půl), přičemž vám ze 120g balíčku sýra ještě jeden plátek zbyde (doporučuji na košt vložit rovnou do úst). Nakonec takto utvořenou formaci završíme druhým čtvercem toustového chleba a vložíme do vyhřátého toustovače. Pečeme dle chuťového rozpoložení "baj vočko" ("Hmmm, to jsou ty dobré, připálené...").
Tip: Gurmáni si k "tóstům" ještě vyrobí dresing: půl kečupu, půl tatarky, promíchat, netřepat. Studenti s přebytkem ingrediencí si do toustů naloží dvojnásobné množství šunky a sýra.
Pamatujete si, co jste večeřeli za svých studentských let? Co jste si uvařili na večeři aniž by to bolelo vaši peněženku nebo žaludek?
PS: na ostatní, ale poněkud fajnovější a chutnější recepty od Kittanyi si počkejte až na vícedenní letní Tlupozcuk.
Přidávám svůj zamilovaný recept, na který vždy dojde, když je máti kdesi pryč.
OdpovědětVymazatMražená zelenina /stačí hrášek a mrkev, ale fajn je to s kukuřicí/ množství dle studentova úsudku
Rýže množství dle hladu
a je možno přidat i maso, ale to mi "nešušňá"
Olej na osmahnutí zeleniny
.
Na pánev dáme ohřát olej, do kterého, když je v bublavé formě přidáme maso. To chvíli smažíme. Mezitím dáme na vedlejší plotnu vařit vodu, do které přijde rýže /to snad umíte :)/
K masu přidáme zeleninu a restujeme. Přidáme sůl a koření dle vlastního úsudku a nakonec podlijeme vodou a dusíme.
Když je voda vyvařená a rýže uvařená dáme vše na talíř o dochutíme dle chuti.
Teď můj recept. Dělám minimálně jednou týdně. Cena také do 20ti korun.
OdpovědětVymazatIngredience:
1 rajče
1 paprika
1 cibule
1 párek
hrst rýže
Osmažíme cibuli a párkem. Když jsou tak akorát, přidáme nakrájenou papriku a rajče. Necháme chvíli podusit a jakmile je zelenina změklá, přidáme uvařenou rýži. Vše zamícháme, popřípadě dochutíme nějakým kořením a necháme chvilku podusit pod pokličkou kvůli splynutí všech chutí. Poté si můžeme pochutnat.
Sice to nevypadá, ale jídlo je to velmi chutné a přitom zdravé. Jenom doporučuji. ;-)
Co mi to jen připomíná? Aha. Typické večeře mé milí maminky učitelky, která vůbec nestíhá nakoupit (a já jsem na to líná) :D :D :D
OdpovědětVymazatVím že je to od věci,ale Tazi ( http://not-realistic-life.blog.cz/ ) mně poprosila abych jí to zařídila,nejde jí přidat koment ;).
OdpovědětVymazatTazi bude pořádat literární soutěž,tak prosí o uveřejnění. (Klikací ikonku dodělá)
Majdo, dneska probíhaly na blogger.com nějaké změny, proto to nešlo. Podívám s ena to zítra, děkuji za upozornění.
OdpovědětVymazatZároveň také děkuji za došlé recepty.
Omlouvám se všem komentujícím, blogger si z ničeho nic začal dělat, co chce.
OdpovědětVymazatTaky jsem na škole tak přežíval, celý týden čínský nudle a když byly hody, tak špagety s kečupem. :-) To bylo z toho, že jsme všechny prachy propili v pondělí. :-D
OdpovědětVymazatAhoj.Už mi jde vložit komentář.
OdpovědětVymazatČlánek je dobrý,snad třeba také něco navrhnu,už vím co =D
Ale trochu od věci. Pořádám na svém blogu literární soutěž ' eN - eN ' tak jen jesti by jste ji mohli šoupnout do událostí týdne,pokud by to šlo =) Je to hned druhý článek =)
TaiDro díky za připomenutí, dneska se na to podívám.
OdpovědětVymazatKittanyo,děkuji ti.
OdpovědětVymazatVím,že je škoda,že není klikací,ale..ale
nechtělo se mi ^.^
[TaziDra]Tak jsem ti udělala klikací i s obrázkem, tak si ji od nás klidně vem.
OdpovědětVymazatNo jo, Kriza je expert. Díky, Krizo.
OdpovědětVymazat:D nečekaně mnoho se toho dá uvařit za tak nízkou cenu :) ...aneb chudým hej!
OdpovědětVymazatTie názvy receptov znejú lákavo. :D
OdpovědětVymazatSkvělý článek :-) Mám další recept - surimi tyčinky plus rýže/instantní nudle/těstoviny a koření.
OdpovědětVymazatNebo pohanka, brynza a česnek - pohanku lehce opražit, uvařit, vodu neslévat, jen nechat vypařit, hodit do toho sýr, rozmačkaný česnek, zamíchat a je to.
Případně uvařené brambory s máslem/tvarohem a solí. A rybí játra/tuňák v konzervě plus rýže/těstoviny, to je taky rychlý. A nejlehčí na přípravu je chleba s něčím, třeba s máslem a černými olivami/kukuřicí z konzervy :-)
Za mých studií - to se ještě v menze přidávalo - chodili jsme "na hyenu". Kamarád poskytl svůj vyjedený talíř, do kterého nám kuchařky přidaly přílohu a UHO (Univerzální Hnědou Omáčku). V dobách nouze tj. ke konci týdne, jsme z jednoho talíře vyžili i tři. Též nás živil chleba k polévce, který byl zadarmo, natřený sádlem od maminky.
OdpovědětVymazatJago, to jsme praktikovali na základce a na střední, ale v menze bohužel nepřidávajú... Asi sú moc chtiví. Už tak tam kolikrát odrbávají porce... Proto si vařím sama :-D
OdpovědětVymazat