sobota 11. června 2011

Pro chytré makovičky: Poznej zvíře

Přátelé, kamarádi, umpalumpové!
V tomto vlažném letním týdnu máme pro Vás malé rozptýlení. Blíží se čas prázdnin, dovolených a výletů. A proto abychom se dobře navnadili a osvěžili si vědomosti, popoženeme trochu rubriku Berem roha. Dnes Vám představíme malé (a dle záběru přítulné zvířátko). Vaším úkolem bude zjistit, co je to za zvířátko. Pod perexem najdete vstupní nápovědní vodítko, podle kterého se můžete chytit. Každý druhý den přibyde k textu nápověda, která blíže přiblíží hledané zvířátko. Bude to probíhat stejně jako už ve dříve zveřejňovaném článku Poznej park.



Na obrázku jsou maličké opičky, nejmenší ze své čeledi, které běžně žijí v Jižní Americe. Spíše než v hlubokých pralesích Amazonie se pohybují v těch řidčích a mnohdy také i na plantážích. Ocas této opice je delší než její tělo, který je ovšem nechápavý a tudíž nijak užitečný. Tato opička je ale perfektní paragán, dokáže se ve stromoví pohybovat tak rychle, že si predátoři kolikrát musí nechat zajít chuť. A protože je to vtipálek a ví, že vysoko v korunách na něj predátoři nemůžou, hlasitě u toho vřeští a posmívá se jim.
Je sice roztomilá a maličká, ale lidi se k ní neradi tulí. Nemají opičí smysly a tak jim moč, kterou se potírájí, smrdí. Lidé nechápou, že je to kvůli značení teritoria a postavení jedince ve skupině, která může čítat na desítky až stovku členů, a proto nad nimi ohrnují nos a rádi se jen koukají. Dvojici na fotografii jsem zastavila v jedné nejmenované zoo u nás v Česku.

O které opičce je řeč?

A na závěr trochu lumpačení pro Vás! Máte v počítači nějaké fotografie (ne)známého místa, zvířete, rostliny či dalších objektů focení ať už z dovolené, výletu či procházky? Pošlete nám tuto fotografii na  Autorskyklub@seznam.cz, připojte nápovědní vodítko, které usnadní pátrání a nechte ostatní hádat!

Kdo jako první uhádne jméno zvířátka z tohoto článku, má výsostné právo na přednostní zveřejnění jeho neznámého objektu na fotografii.

Informace byly přejaty z Wikipedie.

3 komentáře:

  1. Domnívám se, že je to kotul veverovitý. Na Kopečku jsou k vidění a jsou roztomilí.

    OdpovědětVymazat
  2. Jéé, ty znám, bydlí v Teplicích na zámecké, u hřiště. A je úžasné se dívat, jak si drbou blechy :). Typuji si kotula nevimjakdál.

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, správně. Všechny tři odpovědi jsou správné, tedy Kotul veverovitý. Jako první (prostřednictvím emailu) odpověděla Fabiana.

    OdpovědětVymazat