úterý 21. června 2011

Poznej místo

 V minulém příspěvku jste hádali jméno malíře obrazu a také jméno portrétovaného. Správná odpověď zní: Na obraze byl vyobrazený Kardinál Richelieu, vlastním jménem Armand-Jean du Plessis de Richelieu, kterého takto ztvárnil rodák z Bruselu Philippe de Champaigne. Jako první oba hledané vypátrala Fabiana. Její příspěvek jsme zatím neobdrželi, proto Vám předkládáme jinou pátračku, tentokráte od Autobusáka. Dnes hledáme známe místo v České republice.
 
 
"Na fotografii je místo ve středních čechách, které je velmi význačné pro české dějiny a je spojeno s legendou, ve které jistý svatý zapřáhl čerta za pluh a donutil ho orat brázdu. Na fotce je nedokončený gotický trojlodní chrám, který stavěla svatovítská huť Matyáše z Arrasu. Nakonec byla dobudována pouze východní část, kde nad původně románskou kryptou vznikl barokní kostel. Místo sloužilo od 11 do 18 století církevním účelům. Od konce tohoto století sloužilo pouze účelům světským."

4 komentáře:

  1. Vypadá to velmi zajímavě - obrovské oblouky. Nedalo mi to, musela jsem vědět co a kde to je. Vypátrala jsem, že je to Klášter Sázava.

    OdpovědětVymazat
  2. Che :D. Škoda že nesu první áá :D

    OdpovědětVymazat
  3. Škoda, že ne dřív, ale na první pohled Sázavský klášter:)

    OdpovědětVymazat
  4. Já Vám také něco z výletů po krásách naší vlasti přivezu ať je co hádat:))

    OdpovědětVymazat