úterý 18. ledna 2011

Kutilská výzva N°1

Tohle sice není z dílny, ani nejde o bůhvíjakou novinku, ale nemůžu si to nechat pro sebe.

Všem kuchtíkům se na vědomost dává:

konec je otročení v kuchyni, knedlíky z mikrovlnky jsou tady. Jistě jste již o nich slyšeli a s nedůverou četli návod Paní Novákové. Teď jsem tu já a ověřuji, že pro výrobu menších porcí (když přebyde omáčka, rozmrazíte rychle oběd dětem, jste student a nepotřebujete šišku pro půl vesnice, apod.) se tento recept velmi hodí. Knedlíky jsou jako pravé a narozdíl od kupovaných polotovarů nemají žádnou umělou pachuť. 


Přesný recept si jistě dokážete najít sami, pokud budete chtít. Já vám povím jak vařit. Základní suroviny jsou polohrubá mouka, vejce, mléko a houska.Žádné kynutí a čekání. Na každou porci (4-5 plátků) počítáme 1 vejce. Z bílků ušleháme sníh. Z dostatečného množství mouky, žloutků a trochy mléka vymícháme řídké těsto, které smísíme se sněhem, jemně, aby nám nekleslo. Přidáme nadrobno nakrájenou housku, dle libosti. Pro chuť můžeme přidat nasekanou petržel, slaninku, co koho napadne.
Těstem naplníme vymaštěné větší hrnky - ne až po okraj. A dáme do mikrovlnky na nejvyšší stupeň. Že je hotovo, poznáme podle toho, že knedlíky nám začnou vystrkovat z hrnků hlavičky - jak se rozpíná vzduch pod těstem. Mikrovlnka s výkonem 850W uvaří knedlíky standardního průměru za 3-4min. Kdo si není jistý, "píchne" pro kontrolu knedlíky špejlí.
Hotové vyklopíme a nakrájíme, jak jsme zvyklí, nití. Dobrou chuť.

NÁŠ TIP:
Knedlíky z menších hrnečků ocení zejména děti, povíte-li jim, že mají speciální, princeznovské. Přesto nezapomínejte na vyváženou stravu, česká klasika k ní bohužel většinou nepatří...

Máte-li sami jakýkoliv zlepšovák, přihlašte se do Kutilské výzvy a pošlete nám svůj návod.Vaše snahy budou odměněny dalšími nápady z naší dílny.

1 komentář: